voor- en nadelen kurkvloer - Duracryl

De voor- en nadelen van een kurkvloer

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer, zijn er tal van opties om uit te kiezen. Een van de minder bekende, maar zeer interessante opties is de kurkvloer. Een duurzaam en natuurlijk product waarvan de voor- en nadelen in dit artikelen worden uitgelicht, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of je voor een kurkvloer moet kiezen.

Wat is een kurkvloer?

 

Een kurkvloer is een vloerbedekking die gemaakt is van kurk. Kruk is afkomstig van de schors van de kurkeik en staat bekend als een duurzaam en natuurlijk materiaal. De schors van de kurkeik wordt van geoogst, gedroogd en vervolgens in planken gesneden die als vloerbedekking kunnen worden verkocht.

 

Kiezen voor kurk is een duurzame keuze, want de kurkeik wordt elke negen jaar geschild, en dus niet gekapt. Een boom die regelmatig wordt geschild leeft een stuk langer dan een boom die niet wordt geschild. De meeste kurkbossen vind je in Spanje en Portugal.

 

Voordelen van een kurkvloer

Een kurkvloer heeft vele voordelen, hieronder worden belangrijkste opgesomd:

  • MILIEUVRIENDELIJK: Kurkvloeren worden gemaakt van de schors van de kurkeik, die elke negen jaar opnieuw groeit. Hierdoor is de kurkeik een duurzame bron die niet uitgeput raakt. Daarnaast wordt het productieproces van kurkvloeren steeds duurzamer, waardoor het ook tijdens het productieproces minder belastend is voor het milieu.
  • COMFORTABEL EN GELUIDDEMPEND: Een ander voordeel van een kurkvloer is dat het zeer comfortabel is om op te lopen. Door de natuurlijke veerkracht van kurk voelt de vloer prettig aan. Daarnaast is een kurkvloer geluiddempend.
  • ONDERHOUDSVRIENDELIJK: Kurk is van nature waterafstotend en stoot stof af, waardoor het makkelijk schoon te maken is. Een enorm voordeel allergie- en astmapatiënten. Met een stofzuiger en een vochtige doek is een kurkvloer snel en eenvoudig schoon te houden.
  • WARMTE-ISOLEREND: Een kurkvloer is warmte-isolerend. Hierdoor blijft de vloer in de winter langer warm en in de zomer langer koel. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen, doordat er minder gestookt hoeft te worden om de temperatuur in huis aangenaam te houden.

Nadelen van een kurkvloer

Het aanleggen van een kurkvloer kan ook bepaalde nadelen met zich meebrengen:

  • VERBLEEKT IN DE FELLE ZON: Een nadeel van een kurkvloer kan zijn dat het verkleurt onder invloed van zonlicht. Dit valt echter wel te voorkomen door het nemen van maatregelen, zoals een UV-beschermingslaag of UV-blokkerende ramen.
  • GEVAAR VOOR SCHEUREN: Een vloer gemaakt van kurk kan na verloop van tijd gaan scheuren. Onder invloed van vocht of temperatuurwisselingen kan het materiaal gaan uitzetten of krimpen. Dit is te voorkomen door de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

Een kurkvloer kopen doe je bij Duracryl

Duracryl heeft een eigen duurzame variant van kurkvloeren: Corques Liquid Lino. Deze vloer is gemaakt van linoleum bestaande uit een puur mengsel van natuurlijke materialen zoals lijnolie, plantaardige olie, kurk en minerale vulstoffen. De vloer kan NAADLOOS worden aangebracht (van muur tot muur) en wordt daarom veel gebruikt in het onderwijs, ziekenhuizen, kantoren en musea.

 

De perfecte oplossingen voor vloeren waar de eigenaren en gebruikers hoge eisen stellen aan comfort, slijtage, hygiëne en stootvastheid.

 

Meer weten over Corques Liquid Lino? Bekijk dan dit SPECSHEET!

Scroll snel naar:
Ja, kurkvloeren zijn een goede keuze voor mensen met allergieën. Kurk stoot stof af en is van nature hypoallergeen, wat betekent dat het minder stof en allergenen vasthoudt dan andere vloerbedekkingen.
Ja, het is mogelijk om een kurkvloer zelf te installeren als je handig bent. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van kurk, zoals het gevoelig zijn voor vocht en temperatuurschommelingen. Daarom is het raadzaam om je goed te laten informeren voordat je zelf aan de slag gaat.

Meer blogs