Klimaatpositief - de natuur kent geen afval - milieuvriendelijke linoleum vloer

Milieuvriendelijke linoleum vloeren

Laten we beginnen met het feit dat linoleum niet per se milieuvriendelijk is. Maar wat zijn dan wel écht milieuvriendelijke linoleum vloeren? Daarover zijn de meningen – helaas – verdeeld.

Laten we zeggen dat greenwashing tegenwoordig overal voorkomt, ook in de vloerenindustrie. Het is goed om te zien dat mensen steeds meer bereid zijn om duurzame alternatieven te overwegen. Maar hoe zet je deze bereidheid om in wereldverbeterende acties als je niet echt meer weet wat goed is?

In deze blog geven we drie zeer belangrijke inzichten zodat u snel onderscheid kunt maken tussen echte milieuvriendelijke linoleumvloeren en vloeren die door Greenwashing worden gepromoot.

MILIEUVRIENDELIJKE LINOLEUMVLOEREN ZIJN MINSTENS CO2-NEUTRAAL

Meten is weten. Helaas kunnen statistieken ruim worden geïnterpreteerd. Terwijl de term “klimaatneutraal” duidelijk gekoppeld is aan statistieken. Toch wordt deze gangbare term door verschillende partijen op verschillende manieren gebruikt. In onze visie draag je pas echt bij aan de wereld als een product echt klimaatneutraal is. Dit is wanneer het product écht klaar is voor gebruik. In het geval van vloeren is het product pas écht klaar als het geïnstalleerd is.

 

HEBBEN WE HET OVER HETZELFDE KLIMAATNEUTRAAL?

Toch worden veel vloeren verkocht onder de noemer “klimaatneutraal”. Daarbij wordt niet verteld dat het gaat om een vloer die nog niet geïnstalleerd is.

Na grondig onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat linoleum op rol gemiddeld klimaatneutraal is. Dit betreft alleen de vloer die nog in de fabriek ligt. Wanneer dezelfde vloer geïnstalleerd is, is het label klimaatneutraal vaak ver te zoeken.

 

VLOEIBAAR LINOLEUM VS LINOLEUM OP ROL

Als we dit vergelijken met een echte milieuvriendelijke linoleumvloer, zien we een groot verschil in de ecologische voetafdruk. Een gemiddelde linoleumvloer – na installatie – van de rol heeft een CO2-voetafdruk van 6,3 kg per m2. Terwijl een VLOEIBARE LINOLEUMVLOER – na installatie – een negatieve belasting heeft van -7,72 kg per m2. Dezelfde termen als “klimaatpositief”, “klimaatneutraal” en “duurzaam” worden vaak gebruikt voor vloeren met verschillende duurzaamheidsniveau’s, ook al zijn de verschillen zeer groot.

WAT IS HET DEEL DAT RECYCLEBAAR IS

Er zijn talloze producten die recyclebaar zijn. De vraag is welk deel van een product daadwerkelijk herbruikbaar is? Het stempel recyclebaar zegt niet veel meer – helaas. Daarom doken we dieper in de materie.

 

DE NATUUR KENT GEEN AFVAL

Het gebruik van natuurlijke producten is een grote stap naar de milieuvriendelijke kant. Nog mooier is het als de producten, of een groot deel ervan, herbruikbaar zijn. Vloeibaar linoleum heeft hiermee een grote stap gezet. Het verbruik van grondstoffen is namelijk een stuk lager dan bij linoleum van de rol.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen zoals:

– Vloeibaar linoleum kan zonder banenplan gericht worden aangebracht.
– Vloeibaar linoleum heeft geen naden of lasnaden.
– De lasdraad van linoleum (van de rol) is gemaakt van polyethyleen plastic en bij het aanbrengen wordt 50% ervan weggegooid (na het aflassen).
– Vloeibaar linoleum heeft geen lijm nodig, zodat h schoon verwijderd en gerecycled kan worden.

 

KIES EEN PRODUCT MET ZO MIN MOGELIJK SNIJVERLIES.

Geen snijverlies, betekent ook geen onnodig verbruik van kostbare grondstoffen. Daarom kiezen wij uitsluitend voor GIETVLOEREN. Dit kan maar liefst 10% tot 15% snijverlies voorkomen.

MEER DOEN MET MINDER

Hetzelfde bereiken met minder grondstoffen is het schoolvoorbeeld van een ECO-VRIENDELIJK PRODUCT. Vloeibaar linoleum bespaart ook op transport en fysieke arbeid voor installateurs. Een vloeibare linoleumvloer is 40% lichter dan linoleum op rol (kijkend naar het gemiddelde per m2). Dit maakt milieubewustere keuzes mogelijk als het gaat om transport. Ook installateurs zijn dankbaar voor uw keuze, omdat ze staand kunnen werken en minder zwaar hoeven te tillen.
Scroll snel naar:
Wanneer we de twee verschillende linoleumvloeren varianten bekijken, zijn er enkele grote verschillen. In onze blog beschrijven we waarom de keuze voor vloeibaar linoleum snel gemaakt is.
Het heeft geen snijverlies. Het bespaart onnodig verbruik van grondstoffen. Het is 40% lichter in gewicht dan linoleum per m2. Besparing op materiaal en transport. Het wordt geïnstalleerd zonder lijm waardoor het in de toekomst schoon van de ondervloer kan worden verwijderd en volledig kan worden gerecycled.

Meer blogs

Solliciteer als Milieuvriendelijke linoleum vloeren

Upload je CV (max 1 MB)