Waar is linoleum van gemaakt? – Linoleum is een duurzame en milieuvriendelijke vloerbedekking die al meer dan 150 jaar op de markt is. Linoleum biedt veel voordelen, zoals slijtvastheid, hygiëne en duurzaamheid. Vanwege de vele voordelen wordt het vaak gebruikt in ziekenhuizen, kantoren en andere openbare gebouwen. Maar wat is linoleum eigenlijk en waar is het van gemaakt?
Linoleum wordt gezien als een natuurlijk product dat wordt gemaakt van hernieuwbare en biologische materialen, met lijnzaadolie – verkregen uit de zaden van de vlasplant – als belangrijkste ingrediënt. De lijnzaadolie wordt gemengd met houtmeel, kalksteen, jute en hars.
Waar is linoleum ontstaan?
Linoleum ontstond in 1863 door de Britse fabrikant Frederick Walton. Het werd ontwikkeld als alternatief voor het destijds gebruikte vloerdekkingsmateriaal, kamgaren of olie-geïmpregneerde jute. De naam ‘’linoleum’’ stampt af van de Latijnse woorden “linum” (vlas) en “oleum” (olie), vanwege de belangrijkste ingrediënten in de productie ervan, lijnzaadolie en jute.
POPULARITEIT VAN LINOLEUM
Linoleum won al snel aan populariteit vanwege de duurzaamheid en hygiënische voordelen. De vloerbedekking werd over heel de wereld gebruikt en was tegen het einde van de 19e eeuw de meest populaire vloerbedekking in Europa en Noord-Amerika.
Hoe wordt linoleum gemaakt?
Na het mengen van de eerder beschreven ingrediënten – lijnzaadolie, houtmeel, kalksteen, jute en hars – wordt het mengsel op een juten onderlaag aangebracht. Dit wordt geperst en vervolgens gedroogd. Het uithardingsproces duurt enkele weken in de zogenaamde ‘’droogkamers’’ met een temperatuur van 30 graden Celsius. Wanneer de lijnzaadolie geoxideerd is, is het linoleum een stevige en duurzame vloerbedekking. Dit fabricageproces is praktisch ongewijzigd sinds zijn oorsprong en vindt al meer dan 100 jaar plaats!