waar is linoleum van gemaakt

Waar is linoleum van gemaakt?

Waar is linoleum van gemaakt? – Linoleum is een duurzame en milieuvriendelijke vloerbedekking die al meer dan 150 jaar op de markt is. Linoleum biedt veel voordelen, zoals slijtvastheid, hygiëne en duurzaamheid. Vanwege de vele voordelen wordt het vaak gebruikt in ziekenhuizen, kantoren en andere openbare gebouwen. Maar wat is linoleum eigenlijk en waar is het van gemaakt?

Linoleum wordt gezien als een natuurlijk product dat wordt gemaakt van hernieuwbare en biologische materialen, met lijnzaadolie – verkregen uit de zaden van de vlasplant – als belangrijkste ingrediënt. De lijnzaadolie wordt gemengd met houtmeel, kalksteen, jute en hars.

Waar is linoleum ontstaan?

Linoleum ontstond in 1863 door de Britse fabrikant Frederick Walton. Het werd ontwikkeld als alternatief voor het destijds gebruikte vloerdekkingsmateriaal, kamgaren of olie-geïmpregneerde jute. De naam ‘’linoleum’’ stampt af van de Latijnse woorden “linum” (vlas) en “oleum” (olie), vanwege de belangrijkste ingrediënten in de productie ervan, lijnzaadolie en jute.

POPULARITEIT VAN LINOLEUM

Linoleum won al snel aan populariteit vanwege de duurzaamheid en hygiënische voordelen. De vloerbedekking werd over heel de wereld gebruikt en was tegen het einde van de 19e eeuw de meest populaire vloerbedekking in Europa en Noord-Amerika.

Hoe wordt linoleum gemaakt?

Na het mengen van de eerder beschreven ingrediënten – lijnzaadolie, houtmeel, kalksteen, jute en hars – wordt het mengsel op een juten onderlaag aangebracht. Dit wordt geperst en vervolgens gedroogd. Het uithardingsproces duurt enkele weken in de zogenaamde ‘’droogkamers’’ met een temperatuur van 30 graden Celsius. Wanneer de lijnzaadolie geoxideerd is, is het linoleum een stevige en duurzame vloerbedekking. Dit fabricageproces is praktisch ongewijzigd sinds zijn oorsprong en vindt al meer dan 100 jaar plaats!

Kiezen voor linoleum of vloeibaar linoleum?

Duracryl is een innovatief en vooruitstrevend bedrijf en wij kijken continu naar de kansen en mogelijkheden in de markt. Wij hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarin ter plaatse linoleum kan worden geproduceerd. Met de linoleummix is het nu mogelijk om vloeibaar linoleum te gieten. Dit extra bindmiddel zorgt voor een uitharding binnen enkele uren.

DE TRADITIONELE LINOLEUMVLOER

Het leggen van de traditionele linoleumvloer – zoals we die van oudsher kennen – is niet eenvoudig. Het geschikte gereedschap, materiaal en voorbereiding is nodig om dit tot een succesvol resultaat te brengen. Een linoleumvloerkit met primer en lijm is nodig en daarnaast een tapijtmes om het linoleum in stukken te snijden.Vervolgens dient de ondervloer schoon en vlak worden gemaakt. Hierbij wordt het gebruik van schuurpapier of een schuurmachine aangeraden! Vervolgens kan het linoleum worden uitgesneden, deze worden geleverd op rollen van 30 meter. Dit houdt in dat elk hoekje moet worden uitgesneden en dat het intensief werk is. Het grootste nadeel van het gebruik van een traditionele linoleumvloer is het snijverlies.

Vloeibaar linoleum; een milieuvriendelijke oplossing

De ontwikkeling van vloeibaar linoleum is een goede ontwikkeling voor iedereen die duurzaam denkt. De voordelen van vloeibaar linoleum ten opzichte van het traditionele linoleum zijn als volgt:

  • Arbeidsvriendelijke installatie;
  • Naadloze vloer;
  • Geen snijverlies;
  • Geen maximale rollengte;
  • Hoge buigsterkte;
  • Hoge chemische weerstand
  • Kan ter plaatse worden geproduceerd.

Doordat het uithardingsproces van enkele weken in droogkamers met een enorme hitte niet meer nodig is, is de vloeibare toepassing veel milieuvriendelijker.

AANLEG VAN VLOEIBARE LINOLEUMVLOER

Bij de aanleg van een vloeibare linoleumvloer moet nauwkeurig worden gewerkt. De ondervloer moet worden voorgestreken en geëgaliseerd met als doel om een genivelleerd oppervlak te krijgen. De oppervlakte moet recht zijn en alle stof en losse delen moeten worden verwijderd. Voordat het vloeibare linoleum wordt toegediend moet een geschikte primer worden aangebracht. Daarnaast dient de kamertemperatuur tijdens de installatie mimimaal 15,5 Celsius te zijn en de vloertemperatuur 3 Celsius.

Scroll snel naar:
Linoleum is een materiaal dat hoofdzakelijk bestaat uit natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten. Het is een duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt als vloerbedekking vanwege zijn veerkrachtigheid, slijtvastheid en waterdichte eigenschappen.
Linoleum bestaat volledig uit natuurlijke grondstoffen, zoals hars, kurk, jute, kalksteen en lijnzaadolie. Ook de kleurstoffen zijn natuurlijk. De energie die vrijkomt bij het productieproces wordt hergebruikt. Kortom: een linoleumvloer heeft een lage milieubelasting en is bovendien volledig afbreekbaar.

Meer blogs