Wat is een linoleum vloer

Wat is een linoleum vloer?

In 1860 werd linoleum uitgevonden door de Schot Frederic Walton. Linoleum wordt gemaakt door een binding van lijnolie en/of andere natuurlijke olie, natuurlijke materialen zoals kurk- en houtmeel, minerale vulstoffen en pigmenten.

HOE WERD LINOLEUM OORSPRONKELIJK GEMAAKT?​

Na het mengen van de ingrediënten wordt de linoleum uitgerold op een jute vel. Voor het uithardingsproces wordt het linoleum enkele weken in de zogenaamde “droogkamers” gehangen bij een temperatuur van 30 graden Celsius. Pas als de lijnolie geoxideerd is, is het linoleum klaar voor transport en installatie. De rollen zijn ongeveer 30 meter lang, 2m1 breed en wegen tot 200 kg. Ter plaatse wordt het linoleum op maat gesneden en op de ondervloer gelijmd. De verbindingen worden gelast met een polyethyleen lasdraad. Dit fabricageproces is praktisch ongewijzigd sinds zijn oorsprong en vindt al meer dan 150 jaar plaats!

VLOEIBAAR LINOLEUM; HET NIEUWE LINOLEUM​

Duracryl heeft een techniek ontwikkeld om linoleum in het werk te produceren. Met de linoleummix is het nu mogelijk om vloeibaar linoleum te gieten. Een extra bindmiddel zorgt voor een uitharding binnen enkele uren. Het bindmiddel is gebaseerd op natuurlijke hernieuwbare olie en werkt in combinatie met de lijnolie.

Alle bekende en bewezen eigenschappen van klassiek linoleum worden nu verbeterd met een arbeidsvriendelijke installatie (max 25 kg), geen naden, geen snijverlies, geen maximale rollengte, een hoge buigsterkte en een hoge chemische weerstand. Bovendien hardt het product uit zonder externe warmte en binnen enkele uren. Toepassing ter plaatse is mogelijk van 2 tot 2,5 mm. Het nieuwe linoleum wordt in vele landen van de wereld gelanceerd als: CORQUES vloeibaar linoleum

Ook wat betreft duurzaamheid door het beperken van gebruik kostbare grondstoffen presteert Corques beter dan linoleum van de rol.

Linoleum rol vs corques liquid lino

Alle getallen zijn weergegeven in gewicht (gram) per m2. Bij linoleum van de rol leert de ervaring, dat met de moderne bouwwijze met ronde vormen het snijverlies ruim boven de 10% uitkomt. In bovenstaand schema is met 15% snijverlies gerekend. In beide gevallen betreft het alle benodigde materialen voor een geïnstalleerde vierkante meter.

 

Corques Liquid Lino wordt gemaakt met kurk. Linoleum van de rol bevat alleen houtmeel en meer minerale vulstof waardoor het aanzienlijk zwaarder is dan Corques per m2.

 

Het vergelijk toont dat met toepassing van Corques een gewichtsbesparing van meer dan 40% realiseerbaar is. Nogmaals: Duurzaamheid is ook het voorkomen van onnodig gebruik van (niet) natuurlijke grondstoffen en beperking van transport effecten door gebruik van lichtere materialen.

Scroll snel naar:
De installatie van linoleum hangt af van het gebruikte type. Rol linoleumvloeren zijn namelijk vrij arbeidsintensief en zwaar. Omdat het materiaal in grote, zware rollen wordt geleverd. Bovendien zijn er veel verschillende stappen die moeten worden uitgevoerd. Daarom is het leggen van een vloeibare linoleumvloer veel eenvoudiger. Geen lassen, geen snijverlies, geen lijm.
De belangrijkste verschillen tussen vinylvloeren en linoleumvloeren zijn: milieueffecten, installatiemethode en duurzaamheid.

Meer blogs

Upload je CV (max 1 MB)