Wat is een linoleum vloer

Wat is een linoleum vloer?

In 1860 werd linoleum uitgevonden door de Schot Frederic Walton. Linoleum wordt gemaakt door het binden van lijnolie en natuurlijke materialen zoals kurk- en houtmeel, minerale vulstoffen, hars en pigmenten.

HOE WERD LINOLEUM OORSPRONKELIJK GEMAAKT?​

Na het mengen van de ingrediënten wordt de linoleum uitgerold op een jute vel. Voor het uithardingsproces wordt het linoleum enkele weken in de zogenaamde “droogkamers” gehangen bij een temperatuur van 30 graden Celsius. Pas als de lijnolie geoxideerd is, is het linoleum klaar voor transport en installatie. De rollen zijn ongeveer 30 meter lang, 2m1 breed en wegen tot 200 kg. Ter plaatse wordt het linoleum op maat gesneden en op de ondervloer gelijmd. De verbindingen worden gelast met een polyethyleen laskoord. Dit fabricageproces is praktisch ongewijzigd sinds zijn oorsprong en vindt al meer dan 100 jaar plaats!

VLOEIBAAR LINOLEUM; HET NIEUWE LINOLEUM​

Duracryl heeft een nieuwe techniek uitgevonden om ter plaatse linoleum te produceren. Met de linoleummix is het nu mogelijk om vloeibaar linoleum te gieten. Dit extra bindmiddel zorgt voor een uitharding binnen enkele uren. Het bindmiddel is gebaseerd op natuurlijke hernieuwbare olie en werkt in combinatie met de lijnzaadolie. Alle andere materialen van deze vloeibare lino zijn dezelfde als die van het in de fabriek gemaakte linoleum.

Alle bekende en bewezen eigenschappen van klassiek linoleum worden nu verbeterd met een arbeidsvriendelijke installatie (max 25 kg), geen naden, geen snijverlies, geen maximale rollengte, een hoge buigsterkte en een hoge chemische weerstand. Bovendien hardt het product uit zonder externe warmte en binnen enkele uren. Toepassing ter plaatse is mogelijk van 2 tot 2,5 mm. Het nieuwe linoleum wordt in vele landen van de wereld gelanceerd als: CORQUES vloeibaar linoleum

 

“geen naden, geen snijverliezen, geen maximale rollengtes”

Eco-friendly linoleum flooring

Beste linoleumvloer voor u en de natuur

Onze linoleumvloer ‘Corques’, gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen, is vrij van ingrediënten van de Red List en heeft een Declare RedListFree-label. Er worden geen gevaarlijke stoffen gebruikt. Corques is ook EPD-gecertificeerd. Corques bevat geen gevaarlijke afbraakproducten en VOC’s.

Installatie van een ‘gewone’ linoleumvloer

Het leggen van een ‘ouderwetse’ linoleumvloer is niet zo eenvoudig. Je hebt het juiste gereedschap, materiaal en voorbereiding nodig, alleen dan kun je het zelf.

Benodigdheden:

  • Een linoleumvloerkit met primer en lijm (als u wilt dat uw installatie langer meegaat).
  • Een hobbymes of tapijtmes om het linoleum in hanteerbare stukken te snijden.
  • Een rechte rand zoals een liniaal of meetlat als uw muren niet perfect recht zijn

Als u dit allemaal bij elkaar hebt, begint u met het verwijderen van stof of vuil van de ondervloer. Als er beton of hout onder ligt, zorg dan dat die vlak is voordat u verder gaat met deze stap. U kunt eventueel schuurpapier gebruiken, maar de meeste mensen vinden dat niet nodig, tenzij hun vloer echt oneffenheden vertoont. In dat geval raden wij u aan een elektrische schuurmachine te gebruiken voor het beste resultaat!

 

DE SCHOONMAAK IS KLAAR

Nadat het oppervlak helemaal schoon is, begint het harde werk. Ouderwets linoleum wordt namelijk geleverd op rollen van wel 30 meter. Dit betekent dat elk hoekje moet worden uitgesneden. Bovendien is het lijmen van elke tegel of strook ook arbeidsintensief.

Helaas is er altijd snijverlies bij het leggen van een gewone linoleumvloer. Omdat je wilt weten wat een linoleumvloer is, leggen we je graag uit hoe eenvoudig het is om een vloeibare linoleumvloer te leggen.

Het installatieproces van vloeibaar linoleum

De ondervloer van beton of dekvloer moet worden voorgestreken en geëgaliseerd met een zelfnivellerend egalisatiemiddel om een vlak en genivelleerd oppervlak te verkrijgen. Ongelijke oppervlakken moeten worden geëgaliseerd door bijvoorbeeld diamantslijpen voordat het egaliseermiddel wordt aangebracht. Alle stof en losse delen moeten volledig van alle oppervlakken worden verwijderd voordat het product wordt aangebracht, bij voorkeur met een borstel en/of industriële stofzuiger.

  • Vóór de installatie van het vloeibaar linoleum moet een geschikte primer worden aangebracht.
  • Tijdens de installatie moet de kamertemperatuur ten minste 15,5°C (62 °F) bedragen.
  • De vloertemperatuur moet minimaal 59 °F (15°C) en minimaal 3 °F (3 °C) boven het dauwpunt liggen.

De toepassing is zeer arbeidsvriendelijk omdat het wordt geleverd in emmers van 15 kg. Geen lassen, geen snijverlies, geen lijm.

Scroll snel naar:
De installatie van linoleum hangt af van het gebruikte type. Ouderwetse linoleumvloeren zijn namelijk vrij arbeidsintensief en zwaar. Omdat het materiaal in grote, zware rollen wordt geleverd. Bovendien zijn er veel verschillende stappen die moeten worden uitgevoerd. Daarom is het leggen van een vloeibare linoleumvloer veel eenvoudiger. Geen lassen, geen snijverlies, geen lijm.
De belangrijkste verschillen tussen vinylvloeren en linoleumvloeren zijn: milieueffecten, installatiemethode en duurzaamheid.

Meer blogs