Red List Free Label

Wat is het Red List Free label?

Er is wetgeving op het gebied van duurzaamheid voor bedrijven waarbij verschillende certificaten te behalen zijn. Een van deze certificaten is door het International Living Future Institute (ILFI) in het leven geroepen en dat is de Declare® Red List Free. ILFI is een non-profit organisatie die zich richt op het creëren van een duurzame toekomst voor de planeet.

Op de Red List staan chemicaliën, materialen en elementen die worden gebruikt in de bouwindustrie en waarvan bekend is dat ze ernstige risico’s hebben voor de menselijke gezondheid en het grotere ecosysteem. Declare® Red List Free fungeert als een ‘waardelabel’ voor bouwmaterialen en is de gouden standaard voor milieucertificering en producttransparantie. Vloeren met het Red List Free certificaat bieden absolute gemoedsrust voor iedereen die een gezonder, veiliger en duurzamer huis, kantoor of gebouw wil creëren.

In dit artikel lees je alles over de Red List en het Declare® Red List Free certificaat.

Hoe is het Declare® Red List Free certificaat ontstaan?

ILFI werkte samen met het Healthy Building Network en het Pharos Project om de oorspronkelijke Red List in 2006 op te stellen. Een van de belangrijkste programma’s van ILFI is het Living Building Challenge (LBC), dat is ontworpen om ontwerpers en ontwikkelaars uit te dagen om gebouwen te creëren die volledig duurzaam zijn en in harmonie met de natuur gaan. Het Red List-certificaat is een onderdeel van het LBC-programma.

Het ILFI is van mening dat alle materialen die op de Red list staan geleidelijk uit de productie moeten worden gehaald, vanwege de negatieve gevolgen voor de menselijke- en ecologische gezondheid. Hoewel er zeker nog andere items kunnen worden toegevoegd aan de lijst, werd deze lijst opgesteld door materialen en chemicaliën te selecteren met de grootste potentiële impact als ze aanzienlijk zouden worden ingeperkt of geëlimineerd uit de bouwindustrie.

Declare® Red List Free

Om het Declare® Red List Free label te verkrijgen, moeten gebouwen voldoen aan de strenge eisen van het LBC-programma, waaronder het gebruik van duurzame en gezonde materialen die zijn vrij van materialen die op de Red List staan. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat gebouwen die worden gecertificeerd onder het LBC-programma niet alleen duurzaam zijn, maar ook veilig zijn voor de menselijke gezondheid en de planeet.

JAARLIJKSE UPDATE

De Red List wordt jaarlijks bijgewerkt om aan de vernieuwde LBC-normen te voldoen. Hierin worden nieuwe eisen toegevoegd of verwijderd. Fabrikanten of bedrijven kunnen jaarlijks een nieuw certificaat aanvragen.

Welke stoffen staan er op de Declare® Red List Free?

Het doel van de Red List is om ontwerpers en ontwikkelaars te activeren om alternatieven materialen te gebruiken die gezonder zijn voor de mens en het milieu, met als gevolg de ontwikkeling van duurzame producten en gebouwen. Hiervoor is een lijst opgesteld door het ILFI met meer dan 800 chemische stoffen, materialen en producten die schadelijk zijn.

Aan welk label kan je Declare® Red List Free herkennen?

Het Declare® Red List Free certificaat is te herkennen aan een rode afbeelding met bloem, met de tekst “Red List Free” eronder. Het logo kan je tegenkomen op verpakkingen van producten en wordt gebruikt in marketinguitingen van bedrijven die daarmee laten zien dat het product gemaakt is zonder het gebruik van schadelijke materialen.

Welke producten van Duracryl zijn Declare® Red List Free?

Duracryl is een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, daarom zijn voldoen alle producten aan het Declare® Red List Free certificaat. Hiermee draagt Duracryl op een milieuvriendelijke manier bij aan de gezondheid van de mens en planeet. Bekijk hier de duurzame producten.

 

Scroll snel naar:

Meer blogs

Solliciteer als Wat is het Red List Free label?

Upload je CV (max 1 MB)