sustainability brundtland kopie

Wat betekent duurzaamheid binnen de vloerenindustrie?

Duurzaamheid wordt in Nederland vaak verwisseld met levensduur. Levensduur kan bijdragen aan duurzaamheid maar is zeker niet hetzelfde.

De definitie van duurzaamheid

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, ‘het milieu zo min mogelijk belastend’. Kortom: ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstof besparend’.

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.

De United Nations voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als:

 ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.

Kortom: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen.

Vloeren die hoofdzakelijk zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen (eindige grondstoffen) zoals Vinyl / PVC, synthetisch rubber en epoxy terrazzo kunnen volgens deze definitie nooit duurzaam zijn.

‘Climate Positive Flooring’

Voor de verantwoording van de impact van de carbon footprint van elk vloerproduct gebruiken we de definitie van “Healthy Materials Lab at Parsons School of Design” in New York, een toonaangevende autoriteit op dit gebied:

“Currently, there is no universal threshold for ‘low embodied carbon’ in flooringmaterials. After discussing this research with experts, we have set a rigorous standard that can meet 2030 emission goals. These products, labeled with ‘LEC’, embody below 5kg of CO2 per square meter”.

Alle Duracryl producten voldoen aan deze norm en worden ‘Climate Positive Flooring’ genoemd.

Door Duracryl vloeren te gebruiken, kunt u bijdragen aan een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met vloeren die op fossiele basis worden geproduceerd, wat een positief klimaateffect genereert voor toekomstige generaties.

Bekijk onze producten!

Scroll snel naar:

Meer blogs

Solliciteer als Wat betekent duurzaamheid binnen de vloerenindustrie?

Upload je CV (max 1 MB)