rubber floors where are there made of

Verschil rubber en vinyl vloeren

Verschil rubber en vinyl vloeren: bij de inrichting van een ruimte kunnen veel verschillende soorten vloerbedekkingen worden gebruikt. Vloeren komen in verschillende vormen en maten, en kunnen van diverse materialen worden gemaakt. Zo ook van rubber of vinyl, maar wat is het verschil tussen rubber en vinyl vloeren? Dit lichten we verder toe in onderstaand artikel.

Vloeren van rubber

De rubberen vloeren van Duracryl zijn biobased en bevatten gerecyclede materialen. De ‘Ndurance’ vloer van Duracryl is een gegoten vloer (dus zonder materiaalverlies en naden). Deze vloeren zijn uitermate geschikt voor scholen, kantoren en medische gebouwen.

VOORDELEN

  • Duurzaamheid: de vloeren van rubber uit ons atelier zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn op een duurzame wijze geproduceerd. Met de keuze voor deze vloer toon je aan aan het milieu te denken.
  • Veiligheid: Vloeren van rubber hebben een hoge slipweerstand, waardoor ze veiliger zijn dan veel andere soorten vloeren. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in ruimtes waar het risico op uitglijden / vallen groter is, zoals: sportzalen, kleedkamers, gangen en keukens.
  • Geluidsreductie: Door de geluiddempende eigenschappen van een rubberen vloer kunnen ze bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in drukbezochte ruimtes. Handig in appartementen, kantoren en openbare ruimtes waar stilte belangrijk is.
  • Onderhoud: Vloeren van rubber hebben weinig onderhoud nodig, ze zijn bestand tegen vlekken en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt. 

NADELEN

Een nadeel van rubbervloeren kan zijn dat ze moeilijk te herstellen zijn als de vloer eenmaal beschadigd is. Als de schade groot is, kan het betekenen dat een groter deel van de vloer moet worden vervangen.

Lees hier meer over (biopolymer) vloeren van rubber.

Vinyl vloeren

Vinyl vloeren worden gemaakt van PVC. Het is een synthetisch materiaal dat wordt gebruikt in diverse toepassingen. Hieronder lichten we de voor- en nadelen van deze vloeren toe.

VOORDELEN

  • Waterbestendig: De vinyl vloeren zijn waterbestendig, hierdoor zijn ze ideaal te gebruiken voor vochtige ruimtes.
  • Eenvoudig te installeren: De vloeren kunnen vaak direct over bestaande vloeren worden heen gelegd. Dit bespaart geld en tijd bij het aanleggen van een nieuwe vloer.
  • Comfortabel: De vloeren worden gezien als comfortabel door de zachtheid en de veerkrachtige eigenschap. Dit maakt de vloer ideaal voor ruimtes waarin mensen langdurig staan.

NADELEN

  • Niet milieuvriendelijk: Vinyl vloeren worden gemaakt van PVC, dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar en tijdens het productieproces brengt het ook schadelijke chemicaliën met zich mee.
  • Schadelijke dampen: Tijdens het installeren van de vloeren kunnen er schadelijke dampen vrijkomen die niet goed zijn voor de gezondheid. Let hierbij dus op genoeg ventilatie in de ruimte.
  • Beperkte levensduur: De vloeren hebben een beperkte levensduur en kunnen beschadigen, uitzetten en krimpen bij blootstelling aan zonlicht.

Gecertificeerde vloeren

Duracryl biedt rubberen vloeren aan die voorzien zijn van verschillende certificaten. De ‘Ndurance’ vloer is voorzien van het Red List Free label. Dit certificaat houdt in dat de bouwmaterialen die worden gebruikt bij de productie niet zijn aangemerkt als schadelijk voor de mensheid of milieu.

Daarnaast is de vloer LEED gecertificeerd, dit certificaat staat bekend als een van de meest gebruikte beoordelingssystemen voor groene gebouwen. Het project verdient punten door te voldoen aan waarden die betrekking hebben op koolstof, energie, water, afval, transport, materialen, gezondheid en binnenmilieukwaliteit.

Ten slotte is de vloer BREAAM gecertificeerd, dit is een certificaat voor een duurzaam gebouwde omgeving.

Kiezen voor rubber of vinyl vloeren?

Na het lezen van dit artikel kan je hopelijk een betere keuze maken tussen een rubberen of vinyl vloer. Uiteraard heeft de situatie een grote impact op de keuze die je maakt; waar komt de vloer te liggen? Leg je de vloer zelf aan of laat je hem aanleggen? Het zijn allemaal factoren die meespelen in het aankoopproces.

Het is hierbij wel belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen beide vloeren. Kies je voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, dan is de keuze voor een rubberen vloer een logische. Deze vloer gaat lang mee en verdient zijn investering terug. Een vinyl vloer is schadelijk voor het milieu en heeft relatief een korte levensduur. De keuze is aan jou!

Scroll snel naar:
Vloeren van rubber zijn gemaakt van biopolymer rubber en zijn over het algemeen steviger en duurzamer dan vinyl vloeren. Vinyl vloeren zijn gemaakt van PVC (polyvinylchloride) en zijn zachter en flexibeler dan rubberen vloeren. Vinyl wordt over het algemeen ook al vervuilender berstempeld.
Beide vloeren hebben hun eigen ecologische impact, maar over het algemeen worden rubberen vloeren als milieuvriendelijker beschouwd vanwege hun gebruik van Biopolymer materialen en hun recyclebaarheid. Vinyl vloeren hebben daarentegen de potentie om schadelijke chemicaliën af te geven, zoals weekmakers, en kunnen moeilijk te recyclen zijn.

Meer blogs

Solliciteer als Verschil rubber en vinyl vloeren

Upload je CV (max 1 MB)