Projectomschrijving

Opdrachtgever

Namo Architecture

Architect

Namo Architecture

Jaar

2023

Fotograaf

Ossip Architectuur Fotografie

Vloertype

CORQUES LIQUID LINO

Oppervlakte

1.770 m2 m2

Bezoekadres

Oudegracht 176

3511 NP Utrecht

Dille & Kamille Workspace

VLOER: CORQUES LIQUID LINO

SEGMENT: Company restaurant, Factory Building, Offices

Carbon footprint

Terug naar de oorsprong Met de verhuizing van het hoofdkantoor van Dille & Kamille naar Utrecht, is de cirkel rond. Ooit is Freek Kamerling zijn eerste winkel hier begonnen in een werfkelder aan de Oudegracht. Het nieuwe Dille & Kamille Workspace zal in het voormalige kantoor en drukkerij van het Utrechts Dagblad gevestigd worden. Een markant historisch pand midden in de binnenstad van Utrecht. Met de komst van de Dille & Kamille Workspace wordt er bijgedragen aan de visie van de verlevendiging door functiemening in de binnenstad. Naast retail en horeca wordt er gezocht naar een goede mix van andere functies om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Nieuwe uitdaging Het gebouw heeft na het vertrek van de drukkerij verschillende bestemmingen gehad, meest recent als het Aboriginal Art Museum Utrecht. Het pand moest om deze reden geheel van functie veranderen om het te kunnen gebruiken als kantoorpand. Naast de juiste inpassing in de binnenstad moest het pand een hele duurzaamheids upgrade krijgen. Hierbij is gekeken naar wat we konden doen zonder het karakter en uitstraling van het historische gebouw aan te tasten maar wel aan de eisen van nu te kunnen voldoen. Beter isoleren, glas vervangen, aanbrengen ventilatiesysteem, aanpassing installaties en toevoegen van zonnepanelen hebben geleid tot een energielabel A++.

Authenticiteit in een comfortabele en inspiratievolle omgeving De kern van het ontwerp is om het pand zoveel mogelijk terug brengen in de oude staat maar wel in de moderne variant. Hierbij speelt het ‘well being’ van de gebruiker een grote rol. De basis van het pand moet goed zijn om de ontmoetingen en inspiratie sessies te kunnen faciliteren. Een warme typisch Dille thuisbasis waar iedereen graag samen komt.Het toepassen van gezonde materialen in alle nieuwe afwerkingen zorgt voor een goede basis. Zo is er gebruik gemaakt van vlaswol (isolatie), leemstuc en verf op basis van mineralen. De vloeren hebben een basis van kurk of onbehandeld hout, de trap is bekleed met stukken resthout van de winkelvloeren. De binnenkozijnen zijn gemaakt van reststukken hout welke beschikbaar waren.Voor het meubilair is gezocht naar een mix van het bestaande meubilair en aangevuld met hergebruikte meubels uit de Hutspot winkels en refurbished items. Een paar nieuwe items zijn allen gemaakt van recyclede materialen of bio-based .Het groen in het gebouw zorgt daarnaast voor de zuivering van de lucht en verhoogd het welzijn van de gebruikers. Het nieuwe hybride werken De verhuizing van de Dille & Kamille Workspace betekent ook een uitrol van het nieuwe hybride werken. De nieuwe thuisbasis moet meer zijn dan alleen de werkplek, er zijn verschillende plekken om te werken, vergaderen, ontmoeten en ontspannen. Op de begane grond is het hart van het gebouw waar een warme ontvangst met goede koffie en verschillende plekken om elkaar te ontmoeten centraal staan. Hier zijn ook de vergaderruimten voor extern bezoek en de centrale keuken met het grand cafe. Op de verdiepingen vormen de koffie en thee plekjes de ontmoetings plekken en zijn het hart van de verdieping. Rondom dit centrum zijn de flexibele werkplekken, plekken voor overleg, concentratie en aanlandplekken. Hierdoor is er een gevarieerd aanbod om te (samen)werken.In de kelder is ruimte gemaakt voor multifunctioneel gebruik met een echte Dille uitstraling. De ruimte is geschikt voor workshops, yoga les, vergaderingen en ontspanningsruimte. Met uitzicht op de monumentale gracht en deels authentiek gewelf een fantastische plek om te zijn.
0297_Dille&Kamille - Duracryl vervaagd
namo architects duracryl partner (2)

OVER Namo Architecture

NAMO Architecture is in 2022 opgericht door Marlous Vriethoff en Noud Paes vanuit de passie voor duurzaam ontwerpen en inspirerende ontwerp- en bouwprocessen. Het woord NAMO vindt zijn oorsprong in het Sanskriet en betekent ‘met respect handelen’. Voor ons is dat precies waar duurzaamheid over gaat. Want werkelijke duurzaamheid ontstaat vanuit een houding, een manier van kijken naar de wereld. Met respect voor de mensen waarvoor en waarmee je een gebouw maakt. Maar ook voor de stedelijke en natuurlijk omgeving.
En met respect voor de toekomst, voor de energie die we verbruiken, de CO2 die we uitstoten en de bouwmaterialen die we toepassen. We bouwen mee aan ons ecosysteem waarbij we zoeken naar de balans tussen maximale kwaliteit en minimale milieubelasting.

ALLES OVER
CORQUES LIQUID LINO

Andere CORQUES LIQUID LINO
projecten

Vijzelgracht Huis

Architect: Benthem Crouwel Architects
Fotograaf: Jannes Linders
Locatie: Amsterdam, Nederland

Stadswinkel Tilburg

Architect: Common Affairs
Fotograaf: Arjen Veldt
Locatie: Tilburg, Nederland

Greenchoice

Architect: Colliers International Occupier Services
Fotograaf: Marijn van t'Veer
Locatie: Rotterdam, Nederland
Download hier de

CORQUES LIQUID LINO
brochure

Solliciteer als Dille & Kamille Workspace

Upload je CV (max 1 MB)