kurkvloeren

Hoe duurzaam zijn kurkvloeren?

Velen van u hebben wellicht gehoord van kurkvloeren als een populaire optie voor milieuvriendelijke huis- en bedrijfseigenaren. Maar wat is een kurkvloer? Kurkvloeren worden gemaakt van de schors van kurkeiken. De schors van de boom wordt geoogst, gedroogd en vervolgens in planken gesneden die vervolgens als vloerbedekking worden verkocht. Een van de beste dingen van kurkvloeren is dat de grondstoffen natuurlijk zijn en worden geoogst zonder negatieve gevolgen voor het milieu. Als u de juiste leverancier kiest, zijn er geen giftige kitten of lijmen nodig zoals bij andere houten vloeren, dus het is veilig voor uw gezin en huisdieren (en het milieu!). Het is ook duurzaam – de bomen die kurk produceren zijn niet alleen hernieuwbare bronnen, maar kunnen ook worden geoogst zonder ze te schaden of hun populatie te veel uit te putten.

VOORDELEN VAN KURKVLOEREN

  • RESILIENT EN COMFORTABEL: Een kubieke inch kurkschors bevat ongeveer 200 miljoen luchtcellen, dus zelfs een kwart inch kurk in een zwevende vloer biedt voldoende demping voor uw voeten en rug.
  • ALLERGIE- & ASTHMETISCH VRIENDELIJK: Kurk absorbeert geen stof, vuil of mijt, wat bijzonder gewaardeerd wordt door allergiepatiënten en astmapatiënten.
  • WARM EN STIL ONDER VOET: Door de luchtcellen is kurk een natuurlijke thermische en akoestische isolator. Kurkvloeren zijn een bijzonder goede keuze in koudere klimaten.
  • SCHIMMEL-, INSECTEN-, & BRANDWEREND: Kurk bevat een antimicrobiële was, suberine genaamd, die ook vocht, schimmel, insecten en zelfs vuur afweert.
  • ECO-VRIENDELIJKE KEUZE: Naast het feit dat hun schors ongeveer elke negen jaar opnieuw groeit, kunnen kurkeiken 200 jaar of meer leven. Kurkbossen absorberen miljoenen tonnen koolstof per jaar.

 

NADELEN VAN KURKVLOEREN

  • VERBLEEKT IN DE FELLE ZON: Tenzij het een houtlook product is met een PET (plastic) toplaag, zal een kurkvloer – inclusief producten die bedrukt zijn om op steen te lijken of gekleurd met beits – lichter worden bij blootstelling aan ultraviolet licht. De UV-beschermingsmiddelen in een doorzichtige laag bieden enige buffer, maar niet zoveel als UV-blokkerende ramen of raamfolie. Zonder deze voorzorgsmaatregelen kunt u kurk het beste vermijden in ruimten die veel direct zonlicht krijgen.
  • GEVAAR VOOR SCHUREN: Net als andere natuurlijke vloeren zoals hout en linoleum kan kurk na verloop van tijd schuren, vooral als u huisdieren heeft. Als dat een probleem is, vermijd het dan in druk belopen ruimtes, of wees bereid de toplaag regelmatig te vernieuwen.

MERKEN VAN KWALITEIT

Hier is wat u in gedachten moet houden bij het zoeken naar kurkvloeren:

  • Kurk uit het Middellandse-Zeegebied is veerkrachtiger dan kurk uit Azië, die afkomstig is van een andere boomsoort, de Quercus variabilis.
  • Om er zeker van te zijn dat kurk geen formaldehyde bevat, duurzaam is en geen VOC’s afgeeft, zoekt u naar onafhankelijke certificeringen zoals Red List Free, GreenGuard Gold, Global GreenTag.
  • De meeste kurkvloeren met een fineerlaag hebben een slijtlaag van 2 tot 3 mm dik. Controleer de specificatiebladen en kies producten met de dikste slijtlaag: Die zullen veerkrachtiger en duurzamer zijn.

 

DURACRYLS’ KURKVLOEREN: CORQUES LIQUID LINO

Duracryl levert graag haar eigen duurzame variant van kurkvloeren: De Corques Liquid Lino. Dit type vloer is een linoleum dat bestaat uit een puur mengsel van natuurlijke materialen zoals lijnolie, plantaardige olie, kurk en minerale vulstoffen. Door de vorm (linoleum) kan het NAADLOOS worden aangebracht (van muur tot muur) en daarom is het een populair type vloerbedekking voor de onderwijssector, de medische sector, kantoren en musea. De perfecte oplossingen voor vloeren waar de eigenaren en gebruikers hoge eisen stellen aan comfort, slijtage, hygiëne en stootvastheid.

Wilt u meer weten over Corques Liquid Lino? Bekijk dan dit SPECSHEET!

Scroll snel naar:
Hier volgen enkele tips voor het onderhoud van uw kurkvloer: 1. Veeg en stofzuig regelmatig – doe dit minstens een keer per week met een bezem met zachte haren of een stofzuiger. 2. Gebruik de juiste schoonmaakproducten – zorg ervoor dat u een oplossing gebruikt die speciaal voor kurkvloeren is gemaakt! Gebruik niets anders! 3. Gebruik nooit producten op waterbasis op uw kurkvloer, omdat deze na verloop van tijd verkleuring kunnen veroorzaken of het oppervlak van de vloer kunnen beschadigen.
Maak kennis met Corques Liquid Lino. Corques wordt gemaakt met hernieuwbare grondstoffen en heeft een Declare RedListFree-label. Er worden geen gevaarlijke stoffen gebruikt. Corques is ook EPD-gecertificeerd. Door de natuurlijke ingrediënten heeft het een positieve invloed op het klimaat.

Meer blogs