Hoe duurzaam zijn kurkvloeren?

Eerder schreven we een blog ‘WAT ZIJN KURKVLOEREN’. Daarin beschreven we de voor- en nadelen van kurkvloeren, de keurmerken en hoe wij kurk in onze vloeren verwerken. Wat nog niet aan bod is gekomen is de vraag: ‘Hoe duurzaam is een kurkvloer?’

Bijna elk bedrijf beweert dat kurkvloeren duurzaam zijn. Maar is dat echt zo? Tegenwoordig is er meer GREENWASHING dan ooit tevoren. In deze blog zetten we uiteen of een kurkvloer voldoet aan de duurzaamheidskenmerken zoals Duracryl ze graag ziet.

Table of Contents

Is kurk een duurzaam materiaal voor vloeren?

In principe is kurk een natuurproduct, waarbij de ‘oogst’ geen negatieve gevolgen hoeft te hebben voor natuur en milieu.

 

Dit betekent echter niet dat alle kurkvloeren per definitie ‘duurzaam’ zijn. Er gaan namelijk veel meer stappen voorbij voordat een materiaal wordt omgezet in vloerbedekking. Tijdens deze stappen worden verschillende handelingen verricht. Waaronder bijvoorbeeld transport en installatie.

 

Deze stappen worden regelmatig weggelaten bij het beschrijven van de duurzaamheid van een product. Hier worden termen als “Cradle-to-Cate” gebruikt. Voor velen een onbekende term, maar toch een belangrijke. Het verwijst namelijk naar het product dat geproduceerd is, maar nog in de fabriek ligt. Dus nog lang geen kurkvloer. Het is ook belangrijk om installatie en recycling mee te nemen bij het bepalen van duurzaamheid.

HOE DUURZAAM ZIJN KURKVLOEREN ALS ER LIJM NODIG IS?

Voor een groot deel van de kurkvloeren wordt lijm gebruikt. Klinkt logisch, toch? Maar als u een echt duurzame vloer verwacht, kan dit een teleurstelling zijn. Wij leggen u graag uit waarom dat zo is. Het gebruik van lijm bij het leggen van vloeren heeft een negatieve invloed op de recycleerbaarheid van kurk.

 

Als de kurkvloer mechanisch van de ondervloer wordt verwijderd, is de kans groot dat dit materiaal wordt vervuild door de gebruikte lijm. Hierdoor is het niet of moeilijk te recyclen.

 

Vaak wordt het ‘duurzame’ materiaal dan verbrand.

Controleer het percentage kurk in de vloer

Er is een breed scala aan verschillende kurkvloeren op de markt. Omdat duurzaamheid een hot item is, wordt deze term vaak (verkeerd) gebruikt. Daarom is het belangrijk om bij het zoeken naar een kurkvloer goed te kijken naar het werkelijke percentage kurk dat in de vloer zit.

 

Kurk kan namelijk gemakkelijk worden gebruikt in combinatie met giftige materialen, waardoor de duurzaamheid grotendeels of geheel verdwijnt.

INSTALLATIE IS DE SLEUTEL TOT DUURZAAMHEID

De installatie van een kurkvloer is essentieel voor de duurzaamheid ervan. Zoals eerder gezegd kan een vloer nog zo duurzaam zijn als in de fabriek, maar dit is niets waard als de installatie en het transport dit tenietdoen.

Naast het gebruik van lijm zijn er nog een aantal andere factoren die de duurzaamheid van een kurkvloer bepalen. Deze omvatten het snijverlies en de hoeveelheid kurk die nodig is om een vloer te maken.

Een groot deel van de kurkvloeren wordt niet naadloos gelegd. Dit betekent altijd snijverlies, waardoor kostbare materialen onbruikbaar worden. Daarom geven wij de voorkeur aan vloeibare vloeren die naadloos worden gelegd.

Vloeibare vloeren zijn niet alleen duurzamer, omdat ze zonder snijverlies worden gerealiseerd. Ze vereisen ook geen grote hoeveelheden materiaal. Corques is bijvoorbeeld slechts 2 – 2,5 mm dik, terwijl alternatieven veel dikker zijn.

Climate Positive Flooring | Icon

Kies voor klimaatvriendelijke kurkvloeren!

Corques liquid lino, is een linoleum dat bestaat uit een puur mengsel van natuurlijke materialen zoals lijnolie, plantaardige olie, kurk en minerale vulstoffen. Corques is een van onze gegoten vloerbedekkingen, draagt bij aan een positief klimaat met een echte negatieve CO2-footprint van -7,7 kg/m2. Echt klimaatpositief zonder gebruik te maken van compensatieprogramma’s. Het is het product dat telt!

Helaas zijn niet alle kurkvloeren duurzaam. Toch geven fabrikanten vaak het idee dat ze dat wel zijn. In deze blog zetten we uiteen welke factoren essentieel zijn voor de duurzaamheid van een (kurk)vloer.

Zonder twijfel is dit de Corques liquid lino. Deze vloer draagt bij aan een positief klimaat met een echte negatieve CO2-footprint van -7,7 kg/m2. Echt klimaatpositief zonder gebruik van compensatieprogramma’s.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in het lezen:

Wat is een inoleum vloerbedekking
Linoleum vloeren

Wat is een linoleum vloerbedekking?

In 1860 werd linoleum uitgevonden door de Schot Frederic Walton. Linoleum wordt gemaakt door het binden van lijnolie en natuurlijke materialen zoals kurk- en houtmeel,

Wat is een rubberen vloer
Naadloze vloeren

Wat is een rubberen vloer?

Er zijn duizenden verschillende soorten vloeren in de wereld. Zelfs binnen rubberen vloeren zijn er talloze verschillen. Daarom is het moeilijk om rubberen vloeren als

naadloze vloermogelijkheden
Naadloze vloeren

Zes naadloze vloermogelijkheden

Zes naadloze Vloeren opties Er zijn enkele duidelijke voordelen van naadloze vloeren, zoals: gemakkelijk schoon te maken, hygiënisch en zeer mooi. Even belangrijk vinden we