milieuvriendelijke vloer

Wanneer is een vloer milieuvriendelijk?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, is het belangrijk om ook rekening te houden met het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer vloeren die milieuvriendelijk zijn. Maar wat maakt een vloer eigenlijk milieuvriendelijk? Er zijn verschillende factoren die dit bepalen. In dit artikel gaan we dieper in op deze factoren en bespreken we de verschillende soorten milieuvriendelijke vloeren die beschikbaar zijn

Milieuvriendelijke materialen

De materialen die worden gebruikt in een vloer zijn van cruciaal belang voor de milieuvriendelijkheid ervan. Hier zijn enkele materialen die als milieuvriendelijk worden beschouwd:

NATUURLIJKE MATERIALEN

Natuurlijke materialen, denk hierbij aan kurk, hout en bamboe, zijn duurzaam en hernieuwbaar. Bij het oogsten van de ze materialen worden de bomen niet vernietigd en kunnen ze opnieuw worden gekweekt. De natuurlijke materialen zijn daarnaast biologisch afbreekbaar en hebben over het algemeen minder schadelijke chemicaliën dan synthetische materialen.

GERECYCLEDE MATERIALEN

Gerecyclede materialen, denk hierbij aan gerecycled hout, glas en rubber, verminderen de hoeveelheid afval op stortplaatsen en besparen natuurlijke hulpbronnen. Bovendien gebruikt het recyclen van materialen minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen.

MATERIALEN MET EEN LAAG VOC-GEHALTE

VOC’s (Vluchtige Organische Stoffen) zijn schadelijke chemicaliën die vrijkomen uit sommige materialen, zoals verf en lijm. Materialen met een laag VOC-gehalte zijn minder schadelijk voor de luchtkwaliteit binnenshuis en verminderen de blootstelling aan giftige stoffen.

De milieuvriendelijke materialen, zoals hierboven beschreven zijn allemaal terug te vinden in ons atelier.

Productieproces

Naast de materialen die worden verwerkt in een vloer, heeft het productieproces ook een grote invloed op de milieuvriendelijkheid. Wij hebben enkele kenmerken van een milieuvriendelijk productieproces opgesomd:

  • Energie-efficiëntie: Tijdens het productieproces wordt er door milieuvriendelijke fabrieken gelet op het verminderen van energie en het uitstoten van de broeikasgassen.
  • Afvalbeheer: Fabrieken die afval efficiënt beheren, minimaliseren de hoeveelheid afval die wordt gestort en verminderen de belasting van het milieu. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe de fabrikant omgaat met afval en of er recyclebare of biologisch afbreekbare opties zijn.
  • Onderhoud en afvoer: Het onderhoud en de afvoer van de vloer hebben invloed op de levensduur en de milieuvriendelijkheid ervan.

Aan welke certificaten zijn milieuvriendelijke vloeren te herkennen?

Er zijn diverse certificaten waaraan milieuvriendelijke vloeren zijn te herkennen. Duracryl is een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, daarom zijn alle vloeren voorzien van het Declare® Red List Free certificaat.

Op de Red List staan chemicaliën, materialen en elementen die worden gebruikt in de bouwindustrie en waarvan bekend is dat ze ernstige risico’s hebben voor de menselijke gezondheid en het grotere ecosysteem. Declare® Red List Free fungeert als een ‘waardelabel’ voor bouwmaterialen en is de gouden standaard voor milieucertificering en producttransparantie. Vloeren met het Red List Free certificaat bieden absolute gemoedsrust voor iedereen die een gezonder, veiliger en duurzamer huis, kantoor of gebouw wil creëren.

Scroll snel naar:
Het is mogelijk dat een milieuvriendelijke vloer duurder is dan een traditionele vloer, maar dit is niet altijd het geval. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van het type vloer en de fabrikant. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Belangrijk om in je overweging mee te nemen is de levensduur van de vloer.
De levensduur van een milieuvriendelijke vloer hangt af van verschillende factoren, zoals het type vloer, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen hebben milieuvriendelijke vloeren een lange levensduur en kunnen ze vele jaren meegaan.

Meer blogs

Solliciteer als Wanneer is een vloer milieuvriendelijk?

Upload je CV (max 1 MB)